buy metformin online

Interjú Mester Jánossal - avagy a családfakutatás rejtelmei

Publikálási dátum: 2015. március 11. (szerda) 14:08

mesterjanosAz elmúlt hetekben többször is felmerült Mester János neve: az Önindító 2014 program résztvevője családfakutatással foglalkozik. A közelmúltban saját felmenőit vizsgált bukkant rá például arra is, hogy ükapja részt vett a Titanic hajótöröttéinek mentésében a Carpahtia matrózaként. (Az erről szóló cikk és videó ITT tekinthető meg.)

Az alábbiakban Dohoczki Máté interjúja olvasható, amelyben János a vállalkozásáról, céljairól, a megrendelők motivációiról, a kutatás menetéről mesél.

Mindenki gondolkodott már el azon, hogy kik lehettek az ősei. Pár családban tudnak csak mesélni az öregek az ő nagyszüleikről. Akit érdekel a saját családfája, de nem tud hozzá jutni megfelelő adatokhoz, nekik tudnám ajánlani Mester Jánossal, a Családfakutatók Csapata® cég vezetőjével készült interjúmat.

Milyen elhatározás alapján indították a céget?

A vállalkozás elindítását már egy régóta dédelgetett terv előzte meg. Jó pár éve baráti társaságban üldögélve azon gondolkodtunk, ki mennyire ismeri felmenőit, és ennek egy fogadás lett a vége: 30 nap alatt ki tud nagyobb családfát készíteni. Jelentem, ezt a feladatot sikerült megnyernem. A nagy lendületet a tavalyi évben kiírt Önindító 2014 pályázat is elősegítette, ahol magas színvonalú, professzionális, és sikeres emberektől, vállalkozóktól, szakértőktől tudtam közvetlenül tanulni. Megemlíthetném itt például a pécsi székhelyű Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület, közismertebb nevén KIKK Egyesületet.

Hogyan kell elképzelni egy kutatómunkát? Például megkérem Önt, hogy nézzen utána a családfámnak. Hogyan kezdené el?

Maga a kutató munka igen sok rétegű, sok szegmensből áll össze. Folyik egyszer egy Online levéltári kutatás, amely olyan védett oldalakon keresztül történik, ami jelenleg nem mindenkinek elérhető, illetve folyik egy manuál levéltári kutatás is. Itt konkrétan a kutatóink az adott levéltárban a font számok alapján mikrofilmeken rögzített anyagokat kutatják az adott személy felkutatása iránt. A menete nem egy egyszerű tevékenység, nagyfokú professzionizmust, munkaszeretetet, és áldozattosságot kíván.

Az adott kutatás elkezdéséhez egy személyes beszélgetés szükséges minden esetben a megrendelő és a kutató között, ahol egy kávé, vagy egy tea mellett a megrendelő otthonában lerögzítik a szerződést, és a megrendelő átadja azon információkat, ami alapján a kutató el tud indulni a kutatással (nagyszülők, dédszülők adatai, születési helyek, minden olyan információ, ami a kutatáshoz fontos lehet).

Milyen végzettség szükséges, hogy valaki jelentkezzen egy állásra Önökhöz?

Erre nehéz válaszolni, hiszen több területen is dolgoznak nálunk kollégák. 2015 áprilisára Magyarország 19 megyéjében lesz vezetőnk, tőlük elvárjuk a profizmust, a szervezőkészséget.

A megyei vezetők alatt dolgozó értékesítőinkről minden esetben első körben önéletrajzot kérünk be, ezután egy személyes elbeszélgetés történik, de ami nagyon fontos: mindenkinek adunk esélyt. Kutatóknál egyértelműen valamely a történelem, genealógiai iránti felsőfokú végzettség alapvető.

Miben nyújt többet a szolgáltatásuk annál, hogy valaki a saját szakállára kezd el kutatni?

A kérdés nagyon jó. Mi nem csak a „víziót adjuk el" ügyfeleinkenk, megrendelőinknek, vagy egy aktát, amiben a fellelt rokonok vannak benne. A fellelt adatokból egy művészien elkészített, nagyméretű családfa képet adunk át, a fellelt dokumentumokból, anyakönyvekből, fényképekből egy bőrkötésű könyvet készítünk. Többet adunk, mert valljuk: ha valamit csinálunk, azt profin csináljuk. Szakértőink száma hétről hétre nő, múlt hét óta már magánnyomozó is erősíti csapatunkat, illetve megemlíthetném egy másik szakértőnket, aki a kézzel írott, gót ( német) írások tudora.

Melyik esetben tudták a legtávolabbi ősig visszakövetni a nyomokat?

Általában nagy biztonsággal a XVIII. század közepéig lehet családfát felépíteni. Az anyakönyvezési metódusok sokszor településenként változtak, sokszor nem maradtak fenn anyakönyvek, megsemmisültek, elvesztek, ezek hátráltatják munkánkat. De nem az a csapat vagyunk, akik feladják a kutatást. Kutatunk a levéltárakban, az egyházi anyakönyvekben, online, és még számtalan módon. Eredményeikre sok nemzetközi genealógiai vállalkozás is felfigyelt, franchise jogkörrel rendelkezünk 6 országban. Az egyik legrégebbi igazolt kutatásunk a Karlócai béke kötéséig vezet vissza, de ez egy igazi kuriózum, sok hit, szerencse és kitartás kellett.

Általában milyen céllal szokták felkérni Önöket?

Az emberek mindig is kíváncsiak voltak, volt-e nemesi vonal a családjukban, hol éltek őseik, mivel foglalkoztak. Sok megrendelőnket érdekel a pontos származási helye, hogy hol éltek őseik, és bizony sokszor előkerülnek nemesi vonalak is a családoknál, ahol ha címert tudunk hozzá találni, minden esetben a heraldikusunk segítségével teljes körű magyarázatot csatolunk a fellelt címerhez.

Milyen csomagok közül választhatnak az érdeklődők?

Jelenleg 5 csomaggal várjuk megrendelőinket, amelyet honlapunkon találnak meg. A csomagok más és más összetételben, és konstrukcióban elérhetőek.

Szerző: Dohoczki Máté
Forrás: www.motivalodok.hu

Tartalmak keresése:

 

 

 


nvtelen