buy metformin online

Pályakövetés: az Önindító 2013 részvevői (I.): Somogyi Éva

Publikálási dátum: 2015. március 27. (péntek) 11:35

Somogyi Eva foto-Fabinyi-Nora"Somogyi Évával az Önindító egyik első pályázójával beszélgetve nyertünk képet arról, hogy a program hosszútávon hogyan befolyásolta egy tervezőgrafikus életét. Éva a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában alkalmazott grafikusnak tanult, majd a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerezett formatervező diplomát, csomagolás szakirányon. Pop-up technika szerelmeseként, 2011-ben a Magyar Formatervezési Díjon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját nyerte diák kategóriában, majd 2013-ban elnyerte a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat. Az Önindító projekt segítségével Éva elindította egyéni vállalkozását és magas minőségű és művészi színvonalú kiadványokat készít."

Somogyi Évával készített interjút Rozs Eszter, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa az Önindító eredményeiről, pályázatokról, és a további lehetőségekről.

- Az Önindító támogatásával szert tettél egy vágógépre. Milyen technológiáról van szó? Mire jó ez a gép?
Egy lézervágógép, ami bizonyos anyagokat, mint a papír, műanyag, fa nagyon szépen tud vágni és gravírozni. Fémet, üveget viszont csak gravírozni tud. Ennek a gépnek a nagy előnye például a stancformával szemben, hogy nagyon részletes, aprólékos formákat is ki lehet vele vágni, hátránya, hogy sorozatgyártásra nem igazán alkalmas. Inkább kis példányszámú illetve egyedi megrendeléseket lehet vele teljesíteni.

- Tudod használni ezt az eszközt a mindennapi munkádban?
Igen, prototípus és tervek készítésénél nagy segítség illetve az egyéni igényeknek is jól meg tud felelni.

- Adod bérbe is a technológiát?
Eddig inkább egyedi tervezés és annak a kivitelezése volt jellemző, de a jobb kihasználtság eléréséhez nem zárom ki a bérbeadás lehetőségét sem a későbbiekben.

- Keresel együttműködő partnereket projektekhez?
Persze, legyen szó akár egy közös projektről vagy csak egymás infrastruktúráját segítve.

Somogyi Eva munkai

Éva nemrég Japánban járt és gyakorlatot szerzett egy papírgyárban. Erről kérdeztük.
- Hogyhogy Japán?
Mivel mindig is nagyon szerettem papírral alkotni szinte biztos voltam benne, hogy egyszer el kell jutnom Japánba, hiszen hol másutt, ha nem ott tanulhatok még.

- Pályázattal jutottál oda? Meddig voltál kint?
A Honshu szigetén található Mino város büszke a nagy hagyományokkal bíró papírgyártására, többek között ennek a papírgyártásnak a procedúráját tavaly az Unesco a világörökség részévé nyilvánította. 1997 óta minden évben négy művészt, akik kifejezetten papírral alkotnak, meghívnak egy három hónapos kint tartózkodásra. Beadtam én is egy projekt-tervezetet és szerencsémre engem is beválasztottak. Egy kikötés volt, hogy a mino-washi-val (minoi papír) dolgozzunk.

- Mit tanultál/dolgoztál kint?
Természetesen ellátogattunk a papírgyárba, ami több részből is áll. Van egy nagy ipari részlege illetve egy múzeummal összekötött manufaktúrája kis látványműhellyel. Megtanultuk mi is a hagyományos eljárását a mino-washi készítésének. Tanultunk lampionkészítést is illetve sokféle kézműves technológiába is bepillantást nyerhettem. A fogadó család, akiknél laktam egy lampionkészítő mester volt, ami ott egy afféle népművészeti foglalkozásnak számít.
Tanuláson kívül voltak egyéb kötelezettségeink is. Első körben egy lampion fesztiválon kellett részt vennünk saját ott készített lápmáinkkal. Közben néhány helyi iskolában gyerekeknek tartottunk workshopokat. Volt, hogy egy végzős osztállyal készítettük el a ballagási dekorációt, aztán sérült gyerekeknek is tartottunk foglalkozást, ez utóbbi egy hatalmas élmény volt számomra, hihetetlen milyen hálával búcsúztattak minket.
Továbbá volt egy nagyobb feladatunk is, hogy a múzeum egyik termébe egy záró-kiállítást hozzunk létre. Én egy installációt raktam össze több féle típusú washi-papírból, mintha egyfajta intarziát készítenék. Sokat játszottam a papír áttetszőségével és annak fényeivel, reflexeivel. A végső munkám eredménye egy olyan installáció lett, ami messziről is látványos, de igényli, hogy közelebb is megnézzék, az emberek elvesszenek a részletekben.

Somogyi Eva

- Szereztél hasznos szakmai kapcsolatokat?
Eleve nagyon jó szakmai közegbe kerültem bele, vannak tervek későbbi együttműködésre is.

- Volt ennek az útnak pozitív/negatív hatása, új projekt ötleted, elpártolt kliensek?
A pozitív hatása az a tapasztalat, amit ott szereztem mindenképp hosszabb távra szól, persze egyértelműen volt negatív hatása is. Néhány grafikai megbízás, amit nem tudtam e miatt az út miatt elvállalni, így mikor hazaérkeztem sajnos lett egy kis „űr", hogy akkor hogyan tovább, de szerencsére ez csak egy rövidtávú probléma volt.

- Úgy értesült a kamara, hogy elnyerted a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat, melyhez szívből gratulálunk! Mesélnél erről nekünk pár szóban? Mi a projekted?
Japán inspirációra írtam meg egy programot, amire a támogatást megkaptam. Egy papírlámpa családot fogok megtervezni tradicionális japán stencil-motívumok felhasználásával.

- Milyen technikákat alkalmazol?
Nagy hasznát fogom venni a lézervágónak ehhez a projekthez, de a papíron kívül más anyagokat is (pl. plexi, fa) is fel szeretnék használni. Biztos vagyok benne, hogy külső segítséget is igénybe kell vennem, gondolok itt főleg a világítástechnikai dolgokra.

file 1

- Melyek a rövid távú szakmai terveid?
Rövidtávon most a Kozma ösztöndíjas programon fogok dolgozni és mellette ezt ügyesen szervezni a vállalkozáshoz. Szeretnék egy saját branddel és termékcsaláddal előállni. Erre egy rendszert kidolgozni. Sajnos még nagyon sok hiányosságom van.

- Hogy látod magad 1-10 év múlva?
Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert nagyon sok mindent hozhat még az élet. Elsősorban tervező-művészként szeretnék karriert építeni, de igyekszem szem előtt tartani, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodni egy elképzeléshez, mert azzal nagyon könnyen kizárhatunk más egyéb lehetőségeket is. Egy biztos, hogy folyamatosan tanulni és emellett nyitottnak kell lenni.

- Miben látod a kamara szerepét a vállalkozások segítése kapcsán?
Vállalkozóként az információ átadásban, tájékoztatásban és a kapcsolatépítés elősegítésében látom a legnagyobb szerepét.

Köszönjük Somogyi Évának a riportot, kívánunk neki sok szakmai sikert a jövőben is!

file 10

A kamara figyelemmel kíséri és támogatja az Önindító pályázatban támogatást nyert vállalkozásokat, a pályázat hosszú távú eredményeit és a vállalkozók életét, így rövidesen egy újabb sikeres vállalkozóról olvashat a kamara honlapján.

A kamara Innovációs Osztálya több féle tanácsadással, - piacfelmérés, kommunikációs tanácsadás, termékfejlesztési tanácsadás, hazai és uniós pályázati információk, innováció menedzsment, „kockázati tőke" tanácsadás - illetve szellemi tulajdonvédelmi kérdésekben áll a baranyai vállalkozások rendelkezésére, ezen kívül többféle együttműködési lehetőség és adatbázis - Nyitott Labor, InnoPortfólió, Klaszterportfólió, EEN – segítségével támogatja az érdeklődő cégvezetőket.

Szerző: Rozs Eszter
Forrás: www.pbkik.hu

Tartalmak keresése:

 

 

 


nvtelen